فرق تسنن (مجموعه مقالات)

500000 تومان

کتاب فرق تسنن مجموعه مقالات تالیفی و ترجمه ‏ای در باب فرقه ها و مذاهب کلامی اهل سنت است که به منظور تدریس برای طلاب سطح سوم و چهارم مرکز مطالعات و تحقیقات ادیان و مذاهب تهیه شده است.

در مقاله کوتاه اول مفهوم و مصادیق اهل‏ سنت به اختصار تبیین شده است. در تدوین مقالات از منابع دست اول و متون کهن و گزارش ها و روایات ملل و نحل‏ نگاران استفاده شده است. برخی از مهمترین عناوین مقالات این مجموعه و موضوع‏ های پژوهش آنها عبارت است از: عثمانیه، خوارج، قدریان نخستین، تاریخ و عقاید معتزله، پژوهشی درباره کرامیان، جبریه، اشعریه، ابن تیمیه و تاریخ وهابیت.

این نوشتار دارای بیست و پنج مقاله از نویسندگان مختلف است که از عنوان های آن می توان به «اهل سنت»، «اعجاز قرآن از دیدگاه معتزله» نوشته مهدی فرمانیان، «راهنمای مطالعات فرقه شناسی اسلامی» اثر نعمت الله صفری، «حدیث افتراق امت؛ نقل ها و پیامدها» به قلم علی آقانوری، «عثمانیه» نوشته پاتریشیاکرونه و ترجمه مهدی فرمانیان، «خوارج» اثر محمد ابوزهره و ترجمه علیرضا ایمانی اشاره کرد.

مقاله اول این کتاب با عنوان «اهل سنت» ابتدا سنت را در لغت به معنای طریقه و روش و در اصطلاح در مقابل بدعت معرفی می کند و سپس به پیشینه تاریخی اهل سنت می پردازد و بیان می کند اهل سنت به افرادی اطلاق می شود که به سنت پیامبر(ص) عمل می کنند و در قرن دوم در مقابل اصحاب رأی و معتزله بر آنان نهاده شد و امروزه به طور عام در مقابل شیعه به کار می رود.

«قادیانیه» عنوان آخرین مقاله کتاب «فرق تسنن» نام فرقه ای است که صد سال پیش در هند توسط میرزا غلام احمد قادیانی بنیان نهاده شد. وی ادعای پیامبری کرد و در راستای ادعای خود کتاب هایی را نوشت که در این مقاله به آنها اشاره شده است.
بعد از غلام احمد، نورالدین، سپس بشیرالدین و سایر رهبران این فرقه، رهبری این جنبش را بر عهده گرفتند و کتاب ها و تفسیرهای زیادی هم در تبلیغ این عقیده نگاشتند.

در بخش عقاید، نویسنده با معرفی منابعی درباره این فرقه از اهل سنت، عقاید آنها دربار صفات الهی، رویت خدا، اختیار انسان، قرآن، ختم نبوت و دیگر مباحث فرقه قادیانیه را بیان کرده و سپس با آوردن ترجمه مقاله ای از «یوهانان فریدمن» با عنوان «احمدیه» به بررسی بیشتر این فرقه و تاریخ پیدایش آن توسط غلام احمد و چگونگی گسترش آن توسط او و دیگر رهبران این جنبش و همچنین به بررسی تفکر دینی احمدیه بر اساس ادعای پیامبری و مهدی بودن غلام احمد پرداخته است.

 

 اطلاعات توصیفی کتاب در کتابخانه ملی            چند صفحه از کتاب  

وزن 850 گرم
نویسنده

ناشر

نوع جلد

گالینگور

قطع

رقعی

تعداد صفحات

727

وضعیت نشر

,

نوبت چاپ

چاپ ششم

سال نشر

1402

8 در انبار

موضوع کتاب: برچسب: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
توضیحات

حديث افتراق يا افتراق امت، (… لَتَفتَرِقَنَّ اُمَّتي عَلي ثَلاث وَ سَبعينَ فرقَة، واحِدةٌ فِي الجَنَة وَ اِثنان وَ سَبعُون فِي النَّارِ) با عنايت به موافقين و مخالفيني كه در اصل حديث، تفسير، رجال و غيره دارد، بيانگر اين نكته است كه در امت آخرين فرستاده خدا حضرت محمد صلي الله عليه و آله، 73 فرقه به‌وجود مي‌آيد كه تنها يكي از آنها نجات مي‌يابد و مابقي هلاك مي‌گردند. همان‌گونه كه امت‌هاي پيشين نيز اين‌چنين بودند. مانند يهوديان كه 71 فرقه شدند و تنها يكي از ايشان رستگار شد، و مسيحيان كه تمام 72 فرقه آنها هلاك و گمراه شدند جز يك فرقه كه نجات يافتند.

در طول تاريخ انديشمندان زيادي مانند ملطي شافعي، بغدادي، اسفرايني، عبدالكريم شهرستاني و ديگران پيرامون اين حديث، كتاب‌ها و مقاله‌هائي نوشتند و فرقه‌هائي را شمارش كردند تا به 73 فرقه برسند و در اين ميان حتي براي اكثر مذاهب، فرقه‌سازي نيز كردند. فرقه‌هائي مانند بهشميه، بيهسيه، باطنيه، لفظيه، سبائيه، ناووسيه، جهميه، صالحيه، قبريه، صوفيه، خطابيه، هشاميه، زراريه، كيسانيه، جبائيه، اسكافيه و… نتيجه همين برداشت از اين حديث است. نكته حائز اهميت اين است كه تمامي فرقه‌هاي اسلامي، تلاش كرده‌اند تا در نهايت خود را فرقه ناجيه و ديگران را گمراه و هالك معرفي كنند.

در مجموع اين اثر پيرامون فرق اهل سنت است كه به صورت شماره‌گذاري با 25 مقاله تنظيم شده است. مقاله شماره يك در خصوص اهل سنت است. مقاله دوم راهنماي مطالعات فرقه شناسي است. در سومين مقاله، حديث افتراق مورد بررسي قرار گرفته است. مقاله‌هاي چهارم، پنجم و ششم به ترتيب مباحث مربوط به عثمانيه، خوارج و اباضيه را مطرح كرده است. پژوهشي در مرجئه، قدريان نخستين و جبريه به ترتيب شماره‌هاي هفتم، هشتم و نهم هستند. دهمين مقاله در خصوص تاريخ و عقائد معتزله آمده است. يازده، دوازده و سيزدهمين مقالات حول معتزله نوشته شده است بدين گونه كه تأثير انديشه‌هاي كلامي شيعه بر معتزله، مكتب متأخر معتزليان و اعجاز قرآن از ديدگاه معتزله مورد بررسي قرار گرفته است.

اما احمد بن‌حنبل يكي از چهار فقيه مشهور اهل سنت، مبحث چهاردهمين مقاله است. كراميان موضوع مقاله پانزدهم و اشعري شانزدهمين نوشتار اين اثر است. در هفدهم و هجدهمين مقاله درباره ماتريديان و باورهاي كلامي ايشان گفته شده است. سلفيان، ابن‌تيميه، تاريخ و آئين وهابيت به ترتيب مقاله‌هاي نوزده تا بيست و دوم هستند. قاديانيه عنوان مقاله بيست و سوم قرار گرفته است. ديوبنديه، بريلويه و رابطه آنها با وهابيت مقاله بيست و چهارم و در نهايت، شخصيت شناسي تفتازاني كه آيا اشعري است يا ماتريدي، بيست و پنجمين و آخرين مقاله اين اثر است.

كتاب فرق تسنن حاصل تلاش مهدي فرمانيان است كه تعداد 25 مقاله را جمع‌آوري، تدوين، تأليف و در اين اثر به چاپ رسانده است. حجم كتاب شامل 727 صفحه است كه نشر اديان در دانشگاه اديان و مذاهب قم در 1386 شمسي منتشر كرده است. در بهار 1400 اين اثر به چاپ پنجم رسيده است. آقايان نعمت‌الله صفري فروشاني، علي آقانوري، عليرضا ايماني، رضا رضازاده لنگرودي، محسن جهانگيري، حميدرضا شيخي، حميد ملك‌مكان، قاسم جوادي، محمدكاظم رحمتي، علي رباني گلپايگاني، سيد لطف‌الله جلالي و رسول جعفريان افرادي هستند كه در اين اثر دخيل بوده‌اند.