کتاب “ایثار در ادیان” اثر دکتر انسیه شیرخدایی در سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران رونمایی شد. این کتاب به بررسی مفهوم ایثار در سه سنت بودای مهایانه، مسیحیت و اسلام شیعی میپردازد و نشان میدهد که چگونه ایثار به عنوان یک فضیلت اخلاقی، میتواند سبب نجات، رستگاری و بقای انسان شود.
دکتر شیرخدایی در این کتاب، با ظرافت و دقت، نقاب از چهره ایثار در هر یک از این سنتها برمیدارد و جلوههای بدیع و متعالی آن را به تصویر میکشد. وی معتقد است که ایثار، مفهومی ژرف و ارزشمند دارد که در تمامی سنتهای بشری جایگاهی والا دارد و پیوندی ناگسستنی با نجات و رستگاری انسان برقرار میکند.
در سنت بودای مهایانه، ایثار به مثابه ذخیرهای از نکوکردها برای فرد تلقی میشود که او را در مسیر نیل به نیروانه و رهایی از رنج موجودات، یاری میرساند. عالیترین نمود ایثار در این سنت، “بدهیستوه اولوکیتیشوره” نام دارد که حکایتی از ایثار جان یک بودیساتوا برای نجات جان یک ببری گرسنه است.
در مسیحیت، ایثار عمیقاً با رستگاری انسان در هم آمیخته است و در وجود عیسی مسیح، تجلی عینی مییابد. فداکاری بیحد و مرز او در راه نجات بشریت، نمادی بیبدیل از ایثار در این سنت به شمار میرود.
در اسلام شیعی نیز، والاترین مصداق ایثار، در وجود سیدالشهداء علیه السلام متجلی میشود. حماسه عاشورا، اوج ایثار و فداکاری در راه عشق الهی و دفاع از حق و حقیقت است که تا ابد در تاریخ بشریت خواهد درخشید.
دکتر شیرخدایی در این کتاب ارزشمند، با ظرافت و درایت، وجوه مشترک و افتراق ایثار در این سه سنت را به بحث میگذارد و نشان میدهد که چگونه ایثار، به عنوان یک فضیلت اخلاقی، نقشی اساسی در ارتقای اخلاق فردی و اجتماعی ایفا میکند.
کتاب “ایثار در ادیان” برای دانشجویان و پژوهشگران حوزه دین، فلسفه و اخلاق، منبعی ارزشمند و مرجعی قابل تأمل به شمار میرود. جهت مطالعه این کتاب، دریچهای نو به سوی درک عمیقتر مفهوم ایثار و جایگاه آن در نجات و رستگاری انسان میگشاید.